Fontos határidők

A 2020-ban szezett jövedelemre vonatkozó adóbevallás fontosabb határidői a következők.

Február 01.

A személyi jövedelemadó bevallásához a magánszemélynek megkapják a szükséges igazolást (20M30).

Február 15.

Magánszemélyek eddig kaphatnak az adókedvezményre való jogosultságukat tanúsító igazolást.

Március 15.

A NAV elektronikus felületen teszi elérhetővé az általa készített személyijövedelemadó-bevallási tervezetet az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek részére.

Március 16.

Az ügyfélkapuval nem rendelkező magánszemélyek (postán, elektronikusan, sms-ben, telefonon) eddig kérhetik, hogy részükre a NAV postai úton megküldje a bevallási tervezetet. Ezt követően a tervezet már csak a NAV ügyfélszolgálatain kérhető.

Április 30.

A NAV eddig küld értesítést a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegéről azoknak az ügyfélkapuval rendelkező adózóknak, akik bevallási tervezetüket nem javították, vagy nem egészítették ki.

A NAV postán küld értesítést azoknak az ügyfélkapuval nem rendelkező magánszemélyeknek is, akiknek visszatérítendő vagy befizetendő adójuk keletkezett, és március 16-ig nem kértek papíralapú bevallási tervezetet, vagy bevallási kötelezettségüket más módon nem teljesítették.

Külföldi illetőségű magánszemély eddig nyilatkozhat arról, hogy őt 2020-ban Magyarországon adókötelezettség nem terhelte (20NYK)

Május 20.

A magánszemélyek szja-bevallása benyújtásának határideje. Az adóhatóság által felkínált adóbevallási tervezetet igénybe vevő adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki bevallásukat az elektronikus felületen. Az 1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje.